Kardemummabullar- recept som jag lovade
Ingredienser
40 st
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
14 – 15 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 msk mald kanel
Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen.
- Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Bull-variation:
Mandelbullar: Tillsätt 100 g finhackad mandel i fyllningen.
Kardemummabullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot mald kardemumma.
Vaniljbullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot vaniljsocker.
Källa: Arlaköket nr 4 2004
Kommentarer
Postat av: irma
åh bullar!
Postat av: Carita
aw, så mumsigt. puss!
Postat av: Lollo
så gott!
Postat av: Anonym
haha oj har du lagt till kardmumma bullisar på listan också. Är inte kanel favoriten längre :P <3
Postat av: ellen
nu blir man sugen :)
Trackback